4th LIXIL International University Architectural Competition: Nest We Grow

NWG Winter Rendering
NWG Winter Rendering Enlarge [+]

On April 25th 2014, at the final screening of the 4th LIXIL International University Architectural Competition in Tokyo, the team from the CED won top honors for their proposal, Nest We Grow. The project will be built in November 2014 at Memu Meadows in Taiki-cho, Hakkaido, Japan. Below, the student team reflects on their experience.

This past summer we traveled as a team to Tokyo, Japan to complete our design and start construction for our winning competition proposal, Nest We Grow. Earlier this year under the leadership of Hsiu-Wei Chang, a recent graduate of CED, and Professors Dana Buntrock and Mark Anderson, we developed a concept and design that we submitted to the LIXIL International University Architectural Competition. The competition, now in its 4th year, is held annually by LIXIL, a Japanese firm known internationally for its expertise in the built environment.

NWG Sectional Perspective drawing
NWG Sectional Perspective drawing Enlarge [+]

Established by LIXIL JS Foundation, the competition strives to inspire next-generation sustainable architectural solutions by inviting universities from around the world to submit designs in response a unique theme. This year’s theme, Productive Garden — A Space for Enjoying Hokkaido with All Five Senses, solicited proposals from UC Berkeley, along with 11 other universities from a total of 9 countries.

“These students ranged from first-year graduate students to those who finished thesis projects and graduated only a few weeks after winning the competition. They handled a myriad of tasks associated with an overseas award with professionalism, aplomb, and in fact, outright delight. In order to get the best from each other, they worked together and valued their complementary skill sets. We’ve got a lot to be proud of. This team really demonstrates what CED students can do!”

— Dana Buntrock, Professor of Architecture at CED

Our team’s proposed design, Nest We Grow, creates a holistic garden capable of connecting members of the community with the cyclical nature of food. We achieved this by designing spaces in the Nest to pragmatically respond to each element of the cycle, from planting, growing, harvesting, cooking and dining, to composting, which restarts the cycle. Using a 3 dimensional wood frame for the main structure we incorporated all of these elements into our Nest and created a productive garden typology. The Nest is capable of being replicated in size or scale and in many different contexts but with the same goal, to bring people closer to the production, consumption and decomposition of food.

award certificate
Award certificate Enlarge [+]

We were honored that the completion jury awarded first place to Nest We Grow. This set the stage for our summer in Japan where we became responsible for the project from the design phase to completion. In order to do so we worked closely with project architect Takumi Saikawa, of Kengo Kuma and Associates, and Masato Araya of Oak Structural Design Office. With their help and expertise, along with many others, we were able to take our idealized vision of the Nest and turn it into a reality.

Through the period of intense design leading up to the construction of the Nest we learned two very important lessons that we will carry with us into our design careers. First, work in the built environment needs to be done with a considerable amount of cooperation across many different professions, including structural engineers and contractors, and in our case a composting toilet manufacturer. These discussions each require a different set of tools, ranging from drawings to languages, and are critical to a successful project.

The second major lesson is having the ability to re-design or re-purpose a part of the design in order to meet the requirements of these discussions, and to do so quickly enough to keep the project moving towards completion. During our schematic design phase, we focused on how to approach and develop the concept through architectural language. However, when it came time to move into the construction design phase, we switched our focus to meet the demands of the budget, the construction methods, and deadlines, in order to maintain the desired building function. In several cases the concept was reevaluated in order to meet these new demands, allowing for unique solutions that were not at first considered.

NWG team meeting
NWG Team during discussion with project architect and structural consultant Enlarge [+]
On-site Rendering
On-site Rendering Enlarge [+]

This competition is an incredible opportunity for any group of young designers, and with the construction phase now under way we look forward to seeing the completion of the Nest, and to future enhancements in the years to come.

The Nest We Grow team included:
Hsiu-Wei Chang (M.Arch 2014)
Fanzheng Dong (M.Arch 2014)
Hsin-Yu Chen (M.Arch 2015)
Yan Xin Huang (M.Arch 2016)
Baxter Smith (M.Arch 2016)
Max Edwards (M.Arch 2014)

Re-Imagining CED’s Built Environment

As the College of Environmental Design seeks to understand and redefine how people around the world experience the built environment, we are challenged to look at the ways in which our own spaces influence how we work and learn.

CED’s facilities for studio instruction — the hallmark of a design education — are 50 years old. By rethinking the outdated design models that define our current studio environment, we have the opportunity to create 21st century studios with the technology and adaptable design systems that encourage a culture of experimentation and creative interaction. Smart classroom design solutions that are flexible and foster collaboration are critical to educating future environmental design and planning students and preparing them for a world in which cross-disciplinary team work is essential.

Flex Studio
Flex Studio Enlarge [+]

Flex Studio

The Flex Studios initiative will refashion our existing studio space to provide multiple platforms for creativity, research and design collaboration, and to allow learning spaces to serve as better models for collaborative professional spaces.

The studio redesign will incorporate flexible furniture systems and increased space for collaboration and dialogue, allowing for open exchanges during the design process that reflect the challenges and excitement of professional life. that will enable students and faculty to think about the built environment through different lenses.

The new design will bring together students from multiple departments and promote a cross-pollination of ideas.

Our goal is to reconfigure and upgrade seven floors of studio space in Wurster Hall. The redesign requires replacing outdated furniture, offering ergonomic student workstations, providing functional meeting areas, and expanding digital and traditional pin-up areas. The strategy is based on a flexible “studio kit of parts” that can be reconfigured easily and adapted to any number of potential educational contexts. The kit will include height-adjustable desks, work tables, and ergonomic stools; custom fabricated metal grid studio divider system with power speedway, task lighting, shelf and pin-up space; technology facilities including rendering computers and plotters; collaboration tables for model building, group discussion and information interaction; a kitchenette; and two presentation and review rooms featuring extensive pin-up space as well as cutting edge electronic display technology.

How You Can Help

Give to CED

The estimated costs to update Wurster Hall’s studios will total $8–10 million. Our goal is to update all studio floors by 2020. But we are starting with a pilot program to completely renovate one floor in 2014–15. The cost of completing this pilot floor is $1.5 million.

We have a generous and willing partner in our efforts. Recognizing the importance of this studio redesign project for our students and faculty, campus leadership has agreed to provide a 2:1 match for any gifts to the College of Environmental Design’s new Flex Studio Fund.

Please join us in meeting this critical need and ensuring a first-rate educational experience for our students, by donating a new student workstation, putting your name on a new state-of-the art review room or studio bay — or even an entire studio floor. Become a part of the lasting legacy that will propel the CED studios to the forefront of 21st century innovation in design and planning education.